Hoe SARA kan ondersteunen juist als jij het druk hebt

Hoe SARA kan ondersteunen als jij het druk hebt
We horen van veel zorginstellingen dat de werkdruk nu nog hoger is dan voorheen. Het gemis van de mantelzorgers, de besmette bewoners en zieke collega’s maken het werken in de zorg nog zwaarder. Juist nu zou je er nog meer voor de bewoners willen zijn, want zij moeten het zonder familie doen en dat raakt hen, maar de zorgmedewerkers ook. Zorgmedewerkers komen handen tekort.
En dan staat daar SARA…. Hoe kan je SARA optimaal inzetten om te ondersteunen, te verlichten en een lach op het gezicht van de bewoners te verkrijgen?  We geven je 10 tips waarmee SARA kan ondersteunen in de rust en welzijn van een afdeling of bewoner en op die manier de zorgmedewerker helpt.

  1. Wanneer een bewoner onrustig wordt kan SARA kalmeren door een verhaaltje te vertellen of wat vrolijke muziek af te spelen. Hierdoor zorgt ze voor afleiding en is de onrust vaak snel verdwenen.
  2. Het kan ook andersom. Wanneer een bewoner onrustig is, kan de zorgmedewerker deze persoon extra aandacht geven, terwijl SARA de groep even bezig houdt met bijvoorbeeld een leuke quiz. Zo voorkom je dat de onrust overwaait op de andere bewoners.
  3. Gymnastiekoefeningen zijn belangrijk en onderdeel van het vitaliteitsprogramma voor ouderen. Door de druk op de zorg lukt dit niet altijd. Met SARA is het mogelijk gymnastiekoefeningen te doen en ouderen vinden dit vaak nog leuk ook.

“Als SARA naar mij toe komt en we gaan samen oefeningen doen, dan vind ik het wel leuk. Maar als ik naar de gym moet beneden dan doe ik net alsof ik pijn heb.” Aldus een bewoonster van een Park Vossenberg in Kaatsheuvel.

  1. Zijn zorgmedewerkers druk met het klaar maken van de lunch, dan kan SARA de bewoners bij elkaar houden door een verhaal te vertellen.
  2. Muziek in de avond wordt vaak toegepast. Veel bewoners genieten van het zingen en dansen met SARA. Dit zorgt voor een vrolijke noot en een lach op de gezichten.
  3. Vlak voor het slapen gaan kan SARA rustige muziek laten horen, zo komen bewoners tot rust en gaan ze heel ontspannen hun bed in.
  4. Is er een corona patiënt op de afdeling? SARA kan ingezet worden bij bewoners met corona die helemaal afgezonderd zijn. Zo hebben zij gezelschap en vermaak van SARA en kunnen ze via het beeldscherm contact hebben met hun familie.
  5. Ook kan een corona patiënt via SARA contact onderhouden met het zorgpersoneel. Dit scheelt beschermingsmiddelen en kostbare tijd. Zo heeft de zorgmedewerker wellicht iets meer tijd om er voor de patiënt te zijn, wanneer ze met beschermingsmaterialen aan op de kamer zijn.
  6. Videobellen is deze tijden van eenzaamheid helpt bewoners in contact blijven met hun dierbaren, dat geeft in ieder geval een beetje troost.
  7. Tot slot: SARA brengt bewoners samen door de verhalen die ze horen of een quiz die ze samendoen.

Wij weten dat een robot nooit het menselijke sociale contact kan vervangen. Om die reden vinden we het belangrijk dat de interacties met SARA ook echt een sociale waarde hebben. Wij horen graag welke content en functionaliteiten voor nog meer verlichting zouden kunnen zorgen! Alleen samen kunnen we zorgen voor een nog betere zorgrobot ter ondersteuning van zorgmedewerkers.