Samenwerken aan de ideale zorgrobot

Samenwerken aan de ideale zorgrobot
Bright Cape, oprichter van SARA-Robotics was niet heel actief in de zorg en toch geloofden we dat we het verschil konden maken. Vanuit de droom dat innovatie in de vorm van een sociale zorgrobot echt kan bijdragen aan de zorg zijn we vol energie gestart. Hier zijn vanaf het begin al verschillende zorginstellingen bij betrokken geweest. Bijzonder om te beseffen dat dit nog maar ruim een jaar geleden was.

In de continue ontwikkeling van SARA is toetsing op heel veel zaken van belang. Is het haalbaar? Blijft de robot zo eenvoudig in gebruik? Zijn er juridische aspecten? Maar vooral of ze bijdraagt aan de volgende punten:

– Aandacht voor haar gebruikers

– Ondersteuning in het zorgplan en ondersteuning van het zorgpersoneel

– Een lach op het gezicht van elke bewoner

Over SARA HOME

Het concept van robots in de zorgsector is niet nieuw en dat wisten we toen we eraan begonnen. Een robot moet ook altijd ondersteunend zijn aan het zorgpersoneel. Geen technologie kan menselijk contact en handelen vervangen. De meeste zorgrobots zijn alleen niet in staat om zelfstandig te functioneren. Dat moest bij SARA dus anders. SARA kan grotendeels autonoom handelen, wat mogelijk gemaakt wordt door technieken als Artificial Intelligence en Machine Learning. Met de nieuwe software – SARA Home – kunnen zorgprofessionals een gepersonaliseerd profiel en gezondheidsplan invoeren op basis waarvan SARA hen kan ondersteunen. Daar staat veel informatie in zoals dat de ene bewoner liever verhalen hoort of dat een andere bewoner muzikale stimulatie nodig heeft. Zorgprofessionals kunnen activiteiten toevoegen. SARA kan daarbij per woonzorgcentrum anders worden ingesteld. Ook hier is de intensieve samenwerking met de zorginstellingen zelf dus cruciaal. In een woonzorgcentrum in Kaatsheuvel is SARA bijvoorbeeld gevoed met verhalen over De Efteling, zodat de zorgbewoners herinneringen kunnen ophalen. We beseffen ons maar al te goed dat juist lokale content enorm belangrijk kan zijn voor bewoners.

Volgende stappen kunnen we alleen maar samen maken

Om dat ideaal waar te maken en SARA naar de volgende fase te loodsen is er maar één weg. We kunnen dit niet alleen, ondanks alle expertises binnen ons bedrijf op het gebied van Data Science, User Experience, Development en Technologie. Zonder goede samenwerking met zorginstellingen komen we niet tot de juiste functionaliteiten in de juiste volgorde. Feedback is van essentieel belang om de droom waar te maken. Dankzij samenwerking tussen zorginstellingen en ons team zien we nu al dat we het verschil gemaakt wordt.

SARA blijft slapen

De ‘SARA blijft slapen’ actie geeft ons een boost in feedback die enorm waardevol is. Helaas was er het COVID-19 virus voor nodig om tot deze actie te komen. De oproep van de koning om samen het ‘eenzaamheidsvirus’ te bestrijden was onze trigger om deze actie op te zetten. Wederom vanuit de droom en passie dat we met SARA kunnen bijdragen aan het leed dat het virus heeft veroorzaakt. Natuurlijk zou het ontzettend gaaf zijn als er uit deze actie nieuwe partners ontstaan die met ons samen willen werken en investeren in de doorontwikkeling van SARA. Zoals de overheidscampagne al heel duidelijk aangeeft: alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle en alleen samen kunnen we van SARA een zorgrobot maken die de gewenste ondersteuning biedt aan zowel bewoners als zorgpersoneel.

Heeft dit artikel jouw getriggerd en wil je ook werken met SARA of heb je kennissen die werken in zorginstellingen? Neem gerust contact met ons op, we vertellen je graag meer