SARA komt bij ons logeren!

SARA komt bij ons logeren! Een goede voorbereiding is het halve werk

SARA komt een maand lang logeren. Om te zorgen voor een optimale inzet voor bewoners én medewerkers is het slim om je goed voor te bereiden. Met een goede voorbereiding haal je maximaal plezier uit deze logeerperiode. Je hebt namelijk nu de kans om een maand te proeven van de technologie van SARA, dus probeer daar ook optimaal gebruik van te maken.

Een IC verpleegkundige zei onlangs: “Niet over ons, zonder ons”. Dat is natuurlijk overal zo. Wil je innovatie, in welke vorm dan ook, laten slagen dan zullen we allemaal samen moeten werken. De allerbelangrijkste stakeholder is de zorgprofessional die direct met cliënten/bewoners in contact staan. Alleen als de zorgprofessionals mee willen denken, werken en ontwikkelen kan een innovatie potentieel een succes worden. Zonder de zorgprofessional is iedere innovatie gedoemd om te mislukken.

Voor welke doelgroep is SARA geschikt?
Goed om te weten dat SARA op dit moment het meest geschikt is voor ouderen op een PG afdeling. Dit is de doelgroep waar we als eerste naar gekeken hebben. De functionaliteiten zijn, op dit moment, daar vooral op ingericht. Heeft jouw zorginstelling geen PG afdeling maar ben je wel benieuwd naar hoe jullie bewoners reageren op een robot zoals SARA? Dat kan natuurlijk ook. Ook andere bewoners beleven veel plezier aan de interactie met SARA.

Een goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is echt het halve werk. Zo haal je alles uit de logeerperiode van SARA. Denk dus goed na over zaken. We beschijven ze i

1: Wie moet ik betrekken bij de logeer actie?
De juiste contactpersoon op de juiste plaats is zeer belangrijk voor een goede implementatie van SARA. De volgende profielen zijn van belang:

Ten eerste: een ICT medewerker
SARA is afhankelijk van de wifi verbinding. Wanneer er een ICT medewerker wordt betrokken bij de logeeractie, weten we zeker dat SARA aan het juiste netwerk is gekoppeld met het juiste wachtwoord.

Ten tweede: een innovatie consulent/zorgmanager/coördinator/projectleider
Er zijn veel namen voor deze persoon te bedenken, maar dit is het aanspreekpunt voor de medewerkers op de werkvloer maar ook voor de medewerkers van SARA-Robotics. Zorg dat je SARA van binnen en van buiten kent zodat je direct de vragen vanuit de operatie kunt beantwoorden. Aangezien het erg druk is op de werkvloer, ben je ook degene die wij bellen voor evaluaties en ondersteuning.

Ten derde: een ambassadeur op de werkvloer
De ambassadeur is een zorg/welzijnsmedewerker. Jij bent degene die met SARA aan de slag gaat en de bewoners gaat verblijden. Je koppelt je bevindingen terug aan het aanspreekpunt en zorgt ervoor dat ook je collega’s met SARA aan de slag gaan.

Ten vierde: iemand van het management team
Past SARA bij de doelen en de strategie van jullie zorginstelling? Wat is de visie voor de toekomst m.b.t. robotica? Dit zijn vragen die ook belangrijk zijn tijdens het SARA blijft slapen traject. Enerzijds om vooraf te bepalen of je aan de actie mee wil doen en op deze manier kan je met het management team bepalen wat jullie graag willen leren. Zo haal je er voor iedereen het optimale uit.

2: Hoe willen we SARA gaan inzetten?
Het is goed om voor jezelf een plan te bedenken hoe je SARA wil gaan inzetten. Is dat op 1 afdeling of op meerdere? Gaat SARA de zorgmedewerkers ondersteunen gedurende het drukke zorgproces of willen jullie SARA inzetten voor welzijn tijdens rustmomenten? In groepsverband of individueel?

3: Wat willen we zelf leren van deze logeerperiode?
Dat SARA komt logeren is natuurlijk leuk. Dit geeft jullie een kans om kennis te maken met deze robot. Wij zijn deze actie gestart om zoveel mogelijk te leren en SARA verder door te ontwikkelen. Stel jezelf eens de vraag, “waarom doen wij mee met deze actie”? “Wat kunnen wij hiervan leren”?

Tot slot
SARA-Robotics wil zelf ook veel leren. Daarom zijn we deze actie gestart. Zorg dus dat je tijd hebt om ons te vertellen wat jullie bevindingen, doelen en plannen zijn. Dit doen we door wekelijks met elkaar te bellen. Daarnaast zijn wij uiteraard altijd bereikbaar voor vragen/ondersteuning.