Hertek en BOM investeren in de sociale zorg assistent startup SARA Robotics

Familiebedrijf Hertek en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) investeren in de verdere ontwikkeling van SARA, de sociale assistent die professionele zorgverleners in de langdurige zorg werk uit handen neemt. Met de nieuwe investering bouwt SARA Robotics samen met zorginstellingen en zorgleveranciers verder aan de sociale assistent.

SARA Robotics is inmiddels een bekende naam in de langdurige zorg. Het bedrijf werkt al sinds 2019 samen met zorginstellingen aan de ontwikkeling van een software platform dat geïntegreerd wordt in het zorgproces. Inmiddels is het concept van SARA Robotics bewezen en werkt het bedrijf aan de volgende generatie software met alle verzamelde feedback uit de markt.

Minister Conny Helder gaf het onlangs nog aan tijdens het ICT & Health congres. Zij riep op om dit jaar in te zetten op samenhang. Zeker als het gaat om innovatie, anders werken en technologie toepassen in de zorg. Met deze investering laat SARA Robotics zien samen met Hertek juist die visie te onderstrepen. Maartje Claassen-Eradus, directeur SARA Robotics: “We waren niet alleen op zoek naar investering maar ook echt naar strategische partners die samen met ons verder bouwen aan toekomstbestendige technologie waarbij mens en techniek samenwerken. Anders kijken naar de bestaande processen om de grote zorgvraag van nu en de toekomst te kunnen blijven ondersteunen.”

De nieuwe investering zal gebruikt worden om de nieuwe generatie verder door te ontwikkelen maar ook om te investeren in meetbare resultaten en groei van het sales en implementatie team.” Aldus Maartje

Hertek staat voor veiligheid, welzijn en continuïteit en heeft met de Hertek Care tak haar strepen al verdient in de langdurige zorg. Roel Schroeten, Algemeen Directeur Hertek Groep: “De uitdagingen in de zorg vereisen samenwerking en innovatieve totaaloplossingen. Naast dat SARA Robotics de totaaloplossing van Hertek Care versterkt, willen we ook vanuit maatschappelijk oogpunt een bijdrage leveren aan kansrijke startups die de zorg verbeteren.”

SARA Robotics vervangt geen personeel, maar zorgt er wel voor dat er meer ruimte ontstaat voor het leveren van echte warme zorg. Een echte sociale assistent die samenwerkt met andere technologie en zorgmedewerkers. Wouter Schipperheijn, directeur Hertek Care: “SARA Robotics is het enige zorgrobotplatform dat echt ondersteuning biedt doordat de robot autonoom werkt. Daardoor kan ze daadwerkelijk een verlengstuk worden van de zorg en ook van domotica platformen.

“We blijven een bedrijf dat op eigen benen staat maar met de toevoeging van Hertek en BOM als aandeelhouders is SARA Robotics verder verstevigd. Niet alleen financieel maar met kennis, kunde en ervaring op diverse terreinen.” Aldus Maartje Claassen-Eradus

Vanuit de BOM zijn we trots dat we, samen met Hertek, SARA Robotics mogen ondersteunen bij de verdere ontwikkeling van dit platform dat direct bijdraagt aan het verlichten van de werkdruk in de zorg en daarbij een optimale zorg voor de patiënt waarborgt”, Paul Vernooij, investment manager bij BOM   

SARA, de Sociale Autonome Robot Assistent, komt voort uit een bestaande samenwerking tussen Bright Cape en EIT Digital, een Europese innovatieorganisatie voor een sterk digitaal Europa.

Over SARA Robotics
SARA staat voor Sociale Autonome Robot Assistent ons doel is een betere kwaliteit van leven en werken voor cliënten en medewerkers in de langdurige zorg. De autonome technologie werkt ter ondersteu­ning van zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Dit doet SARA door het bieden van rust, zelfredzaamheid en sociale betrokkenheid. SARA wordt ontwikkeld samen met zorginstellingen en andere zorgleveranciers met als doel een geïntegreerde samenwer­king van mensen en technologie.“Zorgen doen we samen is niet voor niets ons credo”

Over Hertek
Hertek Care draagt bij aan welzijn en veiligheid van ouderen en mensen met een beperking en biedt daarbij arbeidsondersteuning voor zorgverleners. In Nederland is Hertek Care een belangrijke speler voor zorgtechnologie en biedt een digitaal ecosysteem waar toepassingen zoals alarmering, monitoring, zorgdomotica en communicatie overzichtelijk samenkomen en verrijkt worden met intelligentie.

Over BOM
Ondernemerschap is de aanjager voor verandering. Van duurzame voeding, een gezonde toekomst, klimaat neutrale energie tot de ontwikkeling van kansrijke sleuteltechnologieën. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zorgt dat start-ups die daaraan bijdragen met de juiste ondersteuning en financiering een vliegende start maken. Ook zorgen we dat bedrijven met internationaliseringsambities deze kunnen waarmaken. Jaarlijks realiseert de BOM impact samen met tientallen ondernemingen. De BOM is een uitvoeringsinstantie van de Provincie Noord-Brabant en het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.

Noord Brabant
Life Sciences & Health is een van de topsectoren in Nederland. Goed voor een productiewaarde van rond de tien miljard euro. De helft daarvan komt voor rekening van Noord-Brabant. In deze provincie werken bijna duizend (inter)nationale bedrijven met 20.000 medewerkers aan een betere en betaalbare gezondheidszorg. Naast bekende namen als Philips en MSD zijn er nog honderden andere bedrijven actief binnen onder meer de medtech, farma of gespecialiseerde logistiek.