Nieuws
SARA heeft de tweede prijs bij de EIT Innovators Awards gewonnen! Deze award is een onderscheiding voor hoogwaardige producten en diensten die ontwikkeld worden voor een duurzame toekomst. Lees hier het verhaal.
Via SARA Stories willen we jullie verhalen met elkaar delen en tips en ideeën uitwisselen. Dit om van elkaar te leren en om met elkaar in gesprek te blijven over technologie in de zorg. Eline van Hulsen deelt hier als eerste haar SARA story. Lees hier haar verhaal.
Bekijk hier de aftermovie van het SARA evenement in de Pathé in Ede. We gingen in gesprek met o.a. Mirjam van Den Bosch van Health Valley, Vicky van Kuijk van Zorggroep Elde-Maasduinen en natuurlijk ons eigen SARA team.
Een zorgrobot ontwikkelen daar moet je goed over nadenken. Wat moet een robot kunnen en waar werken we naar toe? We zijn begonnen vanuit een bepaalde gedachte, een startpunt om vandaaruit samen met zorginstellingen verder te bouwen aan SARA.
Bekijk hier de volgende video: SARA gaat slapen bij de St. Anna Zorggroep en PSV TV was erbij.
SARA komt bij ons logeren – een goede voorbereiding is het halve werk
SARA komt een maand lang logeren. Om te zorgen voor een optimale inzet voor bewoners én medewerkers is het slim om je goed voor te bereiden. Met een goede voorbereiding haal je maximaal plezier uit deze logeerperiode. Je hebt namelijk nu de kans om een maand te proeven van de technologie van SARA, dus probeer daar ook optimaal gebruik van te maken.
Hygiëne is super belangrijk. Ook bij SARA besteden we hier aandacht aan. SARA wordt vóór het afleveren en na het ophalen gereinigd en gedesinfecteerd volgens de richtlijnen van het RIVM.
Bright Cape, oprichter van SARA-Robotics was niet heel actief in de zorg en toch geloofden we dat we het verschil konden maken. Vanuit de droom dat innovatie in de vorm van een sociale zorgrobot echt kan bijdragen aan de zorg zijn we vol energie gestart. Hier zijn vanaf het begin al verschillende zorginstellingen bij betrokken geweest. Bijzonder om te beseffen dat dit nog maar ruim een jaar geleden was.
We horen van veel zorginstellingen dat de werkdruk nu nog hoger is dan voorheen. Het gemis van de mantelzorgers, de besmette bewoners en zieke collega’s maken het werken in de zorg nog zwaarder. Juist nu zou je er nog meer voor de bewoners willen zijn, want zij moeten het zonder familie doen en dat raakt hen, maar de zorgmedewerkers ook. Zorgmedewerkers komen handen tekort.
Het Eindhovense Bright Cape heeft, binnen een Europees EIT Digital-innovatieconsortium, een robotcollega ontwikkeld om de werkdruk in de zorg te verminderen en de zorgkwaliteit te borgen. SARA heet de collega, wat staat voor Social & Autonomous Robotic health Assistant. En ze werkt al in twee Nederlandse zorginstellingen. De eerste resultaten zijn zo goed dat SARA doorgaat als startup.
Zorggroep Elde Maasduinen test zorgrobot SARA. Bewoners en medewerkers van Park Vossenberg in Kaatsheuvel, onderdeel van de zorggroep, hebben al kennis kunnen maken met de nieuwe medewerker. Wat merken zij nu van SARA? En kan een zorgrobot de werkdruk verminderen?
Om de dreigende personeels-tekorten in de ziekenhuizen het hoofd te bieden, moet de productiviteit fors omhoog. Dat kan door meer processen te stroomlijnen en vooral door te digitaliseren, denkt ING. Als ziekenhuizen niets veranderen aan de wijze waarop ze werken, dreigt er een immens personeelsprobleem. Uit berekeningen blijkt dat de zorginstellingen in 2040 170.000 medewerkers meer nodig hebben dan nu. En dat terwijl de beroepsbevolking met 500.000 personen afneemt.
Amsterdam
Eindhoven
SARA-Robotics
High Tech Campus 31
5656 AE Eindhoven