< Terug

30 december 20

Tijdens het zomerfeest op 14 juli 2021 werd zorgrobot SARA binnen de hele organisatie van Maria Dommer geïntroduceerd. SARA had de rol van een geboren baby met alles wat erbij hoort: geboortekaartjes, roze beschuit met muisjes en “een meisje is geboren” slinger!

Direct was te zien dat een groot deel bewoners en collega’s enthousiast reageerde op SARA. Tijdens het feest hebben wij korte informatie over SARA gegeven en vooral SARA aan iedereen laten zien.

Alle teams binnen Maria Dommer kregen een tasje met bovengenoemde inhoud en een kort brief over dat SARA vanaf nu bij Maria Dommer wordt ingezet.

Vervolgens is SARA op kantoor van welzijn komen staan met als doel alle persoonlijke profielen voor bewoners vullen.

Ondertussen werd onderzoek gedaan naar waar SARA als eerst geïntroduceerd en ingezet zou worden.

 

Ambassadeurs stellen doelen die binnen twee maanden behaald worden:

  • SARA is welkom binnen het team (volgens het onderzoek)
  • SARA op eenvoudige manier introduceren (korte, duidelijke mail)
  • medewerkers duidelijk maken dat de robot de zorg niet vervangt (robot kan zonder juiste aandacht en kennis van de zorg personeel niet functieneren, blijkt uit de praktijk)
  • Veiligheid om feedback te geven en te ontvangen (communicatie persoonlijk en via de mail, persoonlijke aandacht met initiatief van uit de werkvloer, regelmatig evalueren)
  • alle collega’s van het team beschikken over de basis kennis hoe SARA werkt en wordt ingezet
  • collega’s zien Robot Sara als een nuttig hulpmiddel

 

Evaluatie:

Wij zijn nu zes weken onderweg. Bij een team van 11 collega’s, hebben 8 collega’s de nodige kennis om SARA in te kunnen zetten.

SARA wordt actief voor de activiteiten met bewoners ingezet. Individueel en in groepsverband.

Een voorbeeld: bewoner ervaart veel onrust en is regelmatig aan het lopen en zoeken. Dhr. was vroeger een gymleraar. Dhr heeft moeite met concentreren en stil zitten.

Met het inzetten van SARA is opgevallen dat dhr. zich op de beweging en activiteiten kan concentreren, begint en maakt oefeningen af. Dhr. Doet de bewegingen met SARA precies na.

Het valt op dat dhr. minder last heeft van onrust en door gericht bezig te zijn hogere levenskwaliteit ervaart.