< Terug

SARA Story bij Vitalis WoonZorggroep – locatie Vonderhof
Door: Nikki Smedts en Wendy Rijsemus – Activiteiten en Welzijn

Wat kun je nu daadwerkelijk met SARA in de praktijk?
Soms als het wat stiller is op de huiskamer, wordt SARA ingezet om een leuk muziekje op de achtergrond af te spelen. Je kunt SARA laten kiezen welke muziek er op komt, maar je kunt zelf ook een keuze maken. Zo is er een moment geweest op Vonderhof, toen “als de klok van Arnemuiden” erop werd gezet, twee bewoners spontaan begonnen te dansen en mee te zingen. Wat natuurlijk zorgt voor heel veel glimlachen op de gezichten van de bewoners.

Natuurlijk is stilte soms fijn, maar soms is het ook fijn om interactief bezig te zijn met iemand. Of iets natuurlijk! SARA kan zorgen voor het doorbreken van die stiltes. Bijvoorbeeld vlak voor het middageten. De activiteiten zijn dan meestal net klaar, maar het eten laat nog even op zich wachten. Een fantastisch moment om SARA hier in te zetten. Je kunt kiezen voor wat muziek op de achtergrond, maar er kan ook wat hersengymnastiek op worden gezet. Spreekwoorden afmaken, liedjes afmaken en nog veel meer!

Wanneer is SARA een assistent
Sara is een assistent als je alleen in de huiskamer bent en je meerdere bewoners hebt. Je kan een algemene activiteit dan makkelijker doen. Bijvoorbeeld muziek waardoor je iedere bewoner kan betrekken. Ook individueel op de kamer kun je bij sommige bewoners de SARA neerzetten en echt een fijn contactmoment hebben samen met de interactie van SARA.

Interactie
Alle bewoners reageren erg verrast en positief op de komst van SARA. Door haar schattige en uitnodigende uitstraling wint ze alle harten van hen. Bewoners vinden het niet eng maar juist interessant terwijl dit in hun tijd niet bestond. Dat vind ik bijzonder. Alsof het gewoon is. Bewoners praten tegen SARA dus ook heel fijn dat SARA soms persoonlijke dingen zegt zoals bij de voornaam noemen..

SARA praat duidelijk en als je wil dat ze iets harder praat, dan is dat zo gepiept. Natuurlijk is harder praten niet voor iedereen nodig. Zo was er een keer dat we samen met de bewoners en SARA een spelletje wilde doen. “Maak de gezegde af, daar komt de aap…” klonk het uit SARA. “Wat? Ik heb het niet zo goed verstaan?” laat een bewoner aan ons weten. Geen probleem, dacht ik, ik zet hem gewoon wat harder. Niet wetende dat er achter ons een mevrouw lag te slapen. Vervolgens klinkt SARA enorm luid, waardoor de slapende mevrouw wakker schrok! Een beetje geprikkeld zei ze “kan dat ding niet wat zachter?!”. Tja… iedereen moest wel een beetje grinniken. Gelukkig is SARA ook zo weer zachter gezet en heeft de slapende bewoner hier verder geen last van gehad!

Tips voor het SARA team
SARA is nog veel bij aan het leren, ook mede door te logeren op Vonderhof. Je moet goed op het beeldscherm klikken om het goede antwoord te kiezen, maar je kan natuurlijk ook het goede antwoord kiezen door het antwoord hardop te zeggen. SARA is natuurlijk ook redelijk klein, dus als je haar mee op pad wilt nemen moet je wel even door de knieën zakken.

Alle bewoners reageren erg verrast en positief op de komst van SARA. Door haar schattige en uitnodigende uitstraling wint ze alle harten van hen. Ze praat duidelijk en als je wil dat ze iets harder praat, dan is dat zo gepiept.

Natuurlijk is harder praten niet voor iedereen nodig. Zo was er een keer dat we samen met de bewoners en SARA een spelletje wilde doen. “Maak de gezegde af, daar komt de aap…” klonk het uit SARA. “Wat? Ik heb het niet zo goed verstaan?” laat een bewoner aan ons weten. Geen probleem, dacht ik, ik zet hem gewoon wat harder. Niet wetende dat er achter ons een mevrouw lag te slapen. Vervolgens klinkt SARA enorm luid, waardoor de slapende mevrouw wakker schrok! Een beetje geprikkeld zei ze “kan dat ding niet wat zachter?!”. Tja… iedereen moest wel een beetje grinniken. Gelukkig is SARA ook zo weer zachter gezet en heeft de slapende bewoner hier verder geen last van gehad!

Tips voor collega’s:
SARA is echt een mooie investering in de bewoners. Je kunt een apart profiel voor iedere bewoner aanmaken en daarbij passende activiteiten invoeren. Natuurlijk kost het even wat tijd om SARA helemaal onder de knie te hebben en zit er gelukkig een gebruiksaanwijzing bij, want ja… welk mens heeft nou geen gebruiksaanwijzing 😉. Maar als je eenmaal aan de gang bent met SARA is het een enorme verrijking.

Gebruik SARA voor een gezellig samenzijn als algemene activiteit en als je echt contact wil maken met 1 bewoner, gebruik m dan op de eigen kamer.