< Terug

Dhr. Gielis was altijd een zeer intelligente en trotse man. Na de opname van hem bij Woonzorggroep Vitalis wist men op de Parkinsonafdeling niet direct hoe met zijn complexe situatie om te gaan. Er waren vooral cognitieve problemen en val gevaar. Hij uitte zich nauwelijks en zei bijna niets. Zelfs de inzet van verschillende deskundigen leidde niet tot enige vorm van interactie.

De zoektocht
Waar deze meneer vooral behoefte aan had was structuur. Wat hij tot nu deed was vooral veel op bed liggen, heel passief. Parkinson verpleegkundige Saskia ging op zoek naar andere hulpmiddelen om toch iets voor deze meneer te kunnen betekenen. Ze begon met de CRDL (cradle), een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Daar reageerde hij goed op. Hij bleef daar rustig bij en reageerde verwonderd op de muziek. ‘Meneer was ook een echte muziek fan.’ zegt Saskia. Toch was dit voor haar onvoldoende.

Nu wist ze dat er binnen Vitalis op verschillende afdelingen gebruik wordt gemaakt van zorgrobot SARA. En dacht ‘Kunnen we SARA niet inzetten?’ Ze vroeg aan de afdeling waar SARA wordt ingezet, of ze de zorgrobot mocht lenen. Zogezegd zo gedaan. Maar hoe werkt zoiets? Saskia is zoals ze zelf zegt een digibeet. Gelukkig bleek SARA gebruiksvriendelijke en kon ze er meteen goed mee overweg.

 

Verborgen cognitieve vaardigheden
Het resultaat was alles overtreffend! Dhr. Gielis wist blijkbaar nog een heleboel! Zo antwoordde hij correct op alle vragen uit de gezegde quizzen en de vragen over de feestdagen! Ook begon hij te praten wanneer SARA aanstond!  En dat terwijl hij in eerste instantie niet meer sprak. Ineens was er door de inzet van SARA contact met hem en kwamen ze erachter dat hij nog meer wist dan zij dachten.

Wat Saskia het meest is bijgebleven is de uitdrukking op zijn gezicht. ‘Je zag gewoon dat hij een trotsheid kreeg doordat hij die antwoorden kon geven’ Hij zat er met een big smile!’ Aldus Saskia.

Helaas is Dhr. Gielis inmiddels aan de gevolgen van het corona virus overleden. Saskia had nog graag willen ontdekken wat ze nog meer met hem kon bereiken met de inzet van SARA. Helaas is dit bij Dhr. Gielis niet meer mogelijk. Ze gaat nu wel kijken hoe ze SARA in kan gaan zetten bij de andere bewoners van de Parkinson afdeling.

We willen Saskia van Vitalis en de familie van Dhr. Gielis bedankten dat we dit inspirerende verhaal mogen delen. En we zijn enorm blij dat SARA een waardevolle bijdrage heeft mogen leveren aan het welzijn van Dhr. Gielis.